top of page

          Nanoparticulele Super-Para-Magnetice (SPIONs) au proprietăți magnetice speciale și sunt un vector eficient în terapiile anti-tumorale țintite, terapiile genice non-virale ori în imagistica de rezonanță magnetică, ca și agent de contrast. SPIONs pot fi sintetizați rapid și cu costuri mici, la dimensiunile dorite, pot fi bio-funcționalizați și încărcați cu anumite substanțe de interes pe care le pot transporta țintit în diferite zone ale organismului, sub acțiunea unui câmp magnetic extern.

          SPIONs pot fi monitorizați în timp real în zonele de interes și pot fi utilizați și prin combinarea efectului chimic cu efectul fizic (termic), dat de proprietatea materialului magnetic de a produce hipertermie sub acțiunea unui câmp magnetic extern. Dar, cu toate că SPIONs promit numeroase beneficii, lumea științifică încă nu este convinsă de capacitățile nanoparticulelor în terapie. Acest lucru se întâmplă, în primul rând, pentru că nanomedicina este un domeniu nou, dar și pentru că studiile referitoare la aplicațiile SPION sunt lipsite de coerență.

          Prin acest proiect intenționăm să integrăm toate aspectele legate de interacțiunile dintre SPION și celule, să eliminăm disonanțele date de trecerile de la un sistem de studiu la altul (in vitro 2D - 3D - in vivo), care ne vor conduce spre date coerente. Acest studiu este complet și integrează următoarele etape: sinteza SPIONs, biofuncționalizarea, încărcarea cu citostatic și cu un fluorofor, inclusiv studiul efectelor lor in vitro și in vivo până la eliminarea nanoparticulelor din organism.

bottom of page